Om du misstänker att du har hypotyreos eller hypertyreos så är det viktigt att du vet hur sjukdomen kan skilja sig åt för dig som är man. För trots att kvinnor har upp till 10 gånger så stor risk att drabbas av en sköldkörtelsjukdom så kan även män få det. Symptomen är liknande oavsett kön men det finns även specifika symptom för män som är bra att känna till, så att du som drabbats kan få behandling så snart som möjligt. Här kan du läsa mer om brist och överproduktion av sköldkörtelfunktion och hur de påverkar dig som man.

En sköldkörtelsjukdom kan se ut på flera olika sätt, varav de vanligaste är hypotyreos och hypertyreos. I det första fallet producerar sköldkörteln för lite hormon, och i det andra fallet tillverkar sköldkörteln för mycket hormon.

Symptomen för över- och underproduktion av sköldkörtelhormon hos män liknar symptomen som kvinnor får, men det finns även symptom som är specifika för män. Erektionsproblem, låg spermahalt, minskad muskelmassa och tidig skallighet är några symptom som kan orsakas av obehandlad hypotyreos eller hypertyreos. För mycket sköldkörtelhormon kan också leda till minskat testosteron i kroppen. Ett av de vanligaste symptomen är att man upplever trötthet som inte försvinner trots att man sover ordentligt. Tröttheten kan vara så stor att man inte längre har energi att göra de saker man tidigare orkat med, eller att saker som man egentligen ser fram emot behöver ställas in på grund av att man är för trött. En del personer beskriver tröttheten som att kroppen har fått punktering.

Den vanligaste orsaken till att män får hypertyreos är Graves sjukdom. Sjukdomen är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret börjar angripa koppens egna organ, exempelvis sköldkörteln vilket resulterar i att den börjar producera för mycket sköldkörtelhormon. Symptomen för Graves sjukdom varierar beroende på kön och ålder, men de vanligaste är hjärtklappning, ökad puls, trötthet, svettningar och viktminskning.

Andra orsaker till att män får hypertyreos kan vara:

  • Knölar av sköldkörtelceller i körteln
  • Plummers sjukdom
  • Sköldkörtelinflammation (tyreoidit)
  • För stort intag av jod genom medicin eller kost

Prata med din läkare om du misstänker att du har problem med sköldkörteln, det är viktigt att du får behandling så snart som möjligt.