Sköldkörteln är en av kroppens viktigaste körtlar som bland annat kontrollerar kroppens ämnesomsättning och energi. Om inte den fungerar som den ska kan det leda till en rad olika besvär som kan vara mer eller mindre allvarliga, men oftast väldigt jobbiga att hantera. Både för mycket och för lite produktion av sköldkörtelhormon kan leda till besvär, varför det är så viktigt att hormonet bildas i rätt mängd. Några av besvären man kan få är brist på energi, sämre minne, dålig ämnesomsättning, sämre fertilitet, sämre humör med mera. Det finns flera olika former av sköldkörtelsjukdomar, här kan du läsa mer om dem.

Att ha hypotyreos innebär att sköldkörteln tillverkar för lite hormon. Om du känner någon med en underaktiv sköldkörtel så är det troligt att de ofta känner sig trötta och utmattade. Humöret ändras och de har lättare att drabbas av depression och få problem med minnet. Några andra symptom och problem som personen kan drabbas av är att de får tunnare hår, problem med matsmältningen, svullet ansikte och att de går upp i vikt. Att ofta känna sig trött och utmattad kan vara väldigt jobbigt att leva med, och man kan känna att man inte riktigt räcker till.

Att ha hypertyreos innebär att sköldkörteln tillverkar för mycket hormon. Några av symptomen på det är att hjärtat slår extra fort, de får ångest, högt blodtryck och hjärtklappning. Man kan även ha problem med att behålla vikten trots ökad hunger. Det kan kännas som att kroppen går på högvarv och att man inte riktigt kan varva ner och slappna av. Det är problem som kan vara väldigt jobbiga att leva med, varför vissa personer med hypertyreos kan känna att de håller på att bryta ihop.

Att få cancer eller att någon i ens närhet får cancer kan var mycket skrämmande. Trots goda möjligheter att bli behandlad och frisk från sköldkörtelcancer är det fortfarande en allvarlig sjukdom. De flesta personer med cancer i sköldkörteln måste få den bortopererad för att cancern ska försvinna. Symptomen kan även vara få och svåra att upptäcka. En del som drabbas av sköldkörtelcancer har även haft hypotyreos eller hypertyreos och symptomen kan vara liknande som för de sjukdomarna.

Känner du någon med en sköldkörtelsjukdom kan det vara bra att själv läsa på om sjukdomen, då många som har det kan känna att det är svårt att förklara och att de ofta bemöts av negativa reaktioner. Visa att du är förstående när du pratar med personen och att du är öppen för att lära dig mer om den. Du kan kan som anhörig också bli medlem och på så sätt hjälpa närstående att få fördjupad kunskap. Som drabbad har man ofta nedsatt kognitiv förmåga och kan det vara svårt att ta till sig ny information och kunskap. Därför kan du som anhörig spela en avgörande roll.