Leif: ”Mina hormonvärden är bra – då får jag ingen mer hjälp”

På grund av hypotyreos upplever Leif en trötthet som inte går att vila bort och han har missat flera år av sitt liv. Eftersom alla hans labbvärden är bra, inklusive de för sköldkörtelhormoner upplever han att han inte får mer hjälp från sjukvården.

Det mest framträdande symtomet på hypotyreos har för Leif alltid varit trötthet. Innan han blev diagnosticerad var han extremt trött men visste inte varför.

– Jag var tveksam att söka hjälp hos sjukvården eftersom jag tänkte att de skulle tro att jag fiskade efter sjukskrivning.

Tog blodprov av en slump

Ett sammaträffande gjorde att Leif fick ta ett blodprov. Det visade för höga kolesterolvärden och fler blodprov togs. När proverna på sköldkörteln analyserats fick Leif av sin läkare veta att han hade hypotyreos.

– Jag var otroligt trött och orkade ingenting. En resa utomlands fick ställas in eftersom jag bara kunde ligga på soffan.

Till att börja med fick han en låg dos Levaxin men märkte ingen förbättring. Flera höjningar av dosen senare var han fortfarande trött och led av energibrist.

– Tidigare hade jag spelat tennis, åkt skridskor, skidor men nu var det som att jag fått punktering.

Tillägg av T3 en tillfällig boost

När Levaxin inte hjälpte fick Leif prova tillägg av T3.

– Det gjorde mig piggare och gav en boost. Jag kände mig frisk och som vanligt igen. Jag kunde cykla och träna tennis. Men sakta försvann effekten och jag kände mig lika trött som innan.

Leif blev då desperat och höjde dosen av T3 på eget bevåg, något som han efteråt har berättat för sin läkare om.

– Varje gång jag höjde blev jag piggare men sedan minskade effekten. När jag fick hjärtklappning insåg jag att jag inte kunde höja mer. Jag är tillbaka på ruta ett och återigen energilös.

Vet inte hur vägen framåt ser ut

Just nu känner Leif inte mycket hopp och vet inte vad han kan göra för att må bättre. Han har också fått göra undersökningar av bland annat binjurarna, träffat endokrinolog och tagit andra prover.

– Det här har förstört så många år för mig, berättar han. När blodproverna är bra gör doktorn inget mer utan nöjer sig med det. Jag funderar på att byta läkare för att känna mig lyssnad på.

Att han är en man som fått en sjukdom som oftast drabbar kvinnor har han inte funderat så mycket på. Han känner heller ingen annan man med hypotyreos men har stöd från en facebookgrupp han är med i.

Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves sjukdom, som är den vanligaste typen av hypertyreos och vad du kan göra för att återhämta dig efter sjukdomen. Hennes senaste bok är ”Sköldkörteldagboken – 6 månader med nya insikter om din hälsa”, där du kan skapa en hälsobok som handlar om dig och vad du mår bra av.

Publicerad den:

Mer Patientberättelser