Forskaren som utvecklat en app för att övervinna sköldkörtelsjukdom

Trots att Hashimotos har bestulit mig på mycket – både stort och litet – så ger jag inte upp. Det kan jag inte göra. Mitt mål är att besegra Hashimotos, det är min passion och det som driver mig. Därför har jag utvecklat BOOST Thyroid – inte för att jag är uttråkad eller har tid över. För att det är det enda sättet vi alla kan förstå vår egen sjukdom, och samtidigt hjälpa de tusentals personer som snart får sin diagnos. Genom att koppla samman många patienters unika upplevelser med vetenskapliga metoder kan vi både snabba på forskningen kring Hashimotos, och förstå hur vi kan må bättre redan idag.

Mitt namn är Vedrana. Jag är en forskare och entreprenör, men också en nybörjare inom ståupp-komik, en medioker löpare och en Hashimotos-patient.

När jag beskriver Hashimotos för personer utanför vår lilla (men också stora) grupp blir det tydligt hur komplex sjukdomen är: jag måste använda en hel del både ord och uttryck för att förmedla hela upplevelsen. Jag måste välja mina ord noga för att inte framstå som en hypokondriker, eller någon som skyller sin övervikt på sina “körtelproblem”. Jag har samlat på mig min övervikt genom att göra och äta saker jag njutit av. Jag använder inte min dåligt fungerande sköldkörtel som en ursäkt – utan som en motivator för att bli friskare.

Varje dag vaknar jag som en Hashimotos-patient, och tar flitigt min medicin klockan 7:45. Varje kväll går jag och lägger mig som en Hashimotos-patient, och för anteckningar över hur min dag varit. Däremellan spenderar jag all min tid på att hitta ett sätt att bekämpa Hashimotos – både för min egen och din skull.

Vem är jag? Man kan säga att jag är en forskare sedan barnsben. Min pappa, som är professor inom kemi, köpte en bok om atomer till mig. Redan innan jag kunde läsa såg jag elektroner dansa kring atomens kärna. Jag växte upp till att bli en forskare – det var egentligen aldrig tal om något annat. Vetenskapen är min största kärlek, och jag ser den som ett fantastiskt verktyg för att göra gott i världen. Vetenskapen tillåter mig tänka och utforska alla möjliga riktningar och dimensioner – och likt fantasin har den inga gränser. Men det visade sig tyvärr min hälsa, mitt minne och min koncentration ha.

Jag fick min diagnos i mitten av trettioårsåldern. Då hade jag levt med symptom och problem länge, utan att se sambanden. Min kroppstemperatur var lägre än normalt och jag tog en tupplur varje eftermiddag, men jag tänkte att det var väl så just jag fungerade. Tills jag var kom upp i mitten av trettioårsåldern påverkade det inte mitt liv nämnvärt. Men så upptäckte jag att det inte bara var så för mig – utan också för min mormor, mamma och syster. Sjukdomen har haft djup inverkan på våra liv – ändrat hur vi är, och stundvis också begränsat och isolerat oss.

När jag fick diagnosen reagerade jag genom att läsa alla relevanta vetenskapliga skrifter jag kunde komma över, vilket inte alls var många. Jag kom inte överens med min läkare, utan gick på egen hand igenom faser av ilska, förtvivlan och uppgivenhet. Men så fick jag plötsligt mer energi, och insåg att jag inte kunde ge upp. Jag började föra dagbok över hur jag mådde och experimenterade med min diet och träning för att se vilken inverkan det kunde ha.

Sedan jag fick min diagnos har jag blivit bättre på att ta hand om mig själv. Jag äter bättre och stressar mindre. Jag undviker stressiga situationer och stressade personer. Jag undviker mat som är dålig för mig – även om det såklart också händer att den hittar mig, eller jag den.

Nu försöker jag förutse hur min hälsa kommer se ut om ett, två eller fem år – vilka problem som kommer dyka upp och hur de kommer påverka mig: Finns det något jag kan göra idag för att undvika det? Kommer jag hitta en läkare som vill och kan hjälpa mig? Som tar det jag säger på allvar? Kommer jag kunna springa en mil både den här och nästa vår? Kommer jag tillåtas lämna blod?

Trots att Hashimotos har bestulit mig på mycket – både stort och litet – så ger jag inte upp. Det kan jag inte göra. Mitt mål är att besegra Hashimotos, det är min passion och det som driver mig. Det är vad jag tänker på när jag tar min medicin på morgonen och när jag går igenom min dag på kvällen.

Därför har jag utvecklat BOOST Thyroid – inte för att jag är uttråkad eller har tid över. För att det är det enda sättet vi alla kan förstå vår egen sjukdom, och samtidigt hjälpa de tusentals personer som snart får sin diagnos. Genom att koppla samman många patienters unika upplevelser med vetenskapliga metoder kan vi både snabba på forskningen kring Hashimotos, och förstå hur vi kan må bättre redan idag.

Jag är alltid intresserad av att komma i kontakt med personer som brinner för det här ämnet. Skriv till mig på vedra@boosthealthapp.com, jag ser fram emot att höra av dig!

____

Dr. Vedrana Högqvist Tabor, VD och medgrundare av Boost Thyroid, ville utveckla en lösning för Hashimoto´s-patienter som hon själv, som drabbas av en såpass stor mängd symptom och problem att de omöjligt kan lösas genom ett enda läkarbesök. Hon märkte att läkarvårdens tillvägagångssätt för att behandla Hashimoto’s är långt mindre utvecklad än den för diabetes. Detta trots att båda sjukdomarna är ungefär lika utbredda, och trots att även Hashimoto’s kan leda till allvarliga hälsoproblem. Vedrana ville därför bringa samman sin passion för digital teknik, vetenskap och patientmakt och utveckla en lösning som verkligen kan hjälpa personer.

Vedrana föddes i Zagreb, Kroatien och fick sin doktorsexamen vid Humboldt’s universitet i Berlin. Hon har arbetat med cancerforskning vid några av världens främsta institut, däribland Karolinska Institutet i Stockholm. Vedrana är en förespråkare för digital hälsa och ger ofta föreläsningar kring kraften hos digitala verktyg på event såsom TEDx och WIRED Health och på universitet som Oxford, Stanford och Columbia.

Sedan den lanserades i Maj 2017 är Boost Thyroid den mest vetenskapliga och användarvänliga hälsoappen med fokus på sköldkörteln. Företaget har belönats med Europeiska kommissionens “Seal of Excellence” för sitt koncept, sin strategi och sin framgång.

Appen uppdateras löpande med nya funktioner. I den nuvarande versionen är det möjligt för användare att:

  • Dagligen notera vikt, symptom, livsstil, medicinering och tillskott på en femgradig intensitetsskala. I dagsläget finns det tio symptom, två livsstilsfaktorer, fyra olika typer av medicinering och sju tillskott att välja mellan.
  • Se trender hos sina symptom på en månadsbasis
  • Föra in sina labb-test och se dom representeras i en graf, bland annat för test av TSH, fT3, fT4, rT3, TPO och TG
  • Tala med chattboten Hashiboto, som tillhandahåller vetenskapligt belagd fakta kring sköldkörteln, autoimmunitet och Hashimoto’s
  • Ställa in och få påminnelser för att ta sin medicin
  • Få en snabb överblick av föregående vecka och tidigare labb-test

Download BOOST Thyroid

Kontakta oss: hello@boosthealthapp.com

Publicerad den:

Mer Kost & livsstil Mer Patientberättelser